Oroligheter och stök vid fotbollsmatcher

Eftersom fotboll är en av världens största sporter både sett till antalet utövare och antalet åskådare så pågår en hel del icke lämpliga saker. Det är ett oundvikligt scenario eftersom mycket folk i slutändan alltid börjar bråka. En individ som är ute efter att bråka med eller hetsa personer tillhörandes andra grupperingar kallas för en huligan. Sverige är ganska förskonat från huliganvåld inom fotbollen, men Solnaklubben AIK är ökänt för att vissa supportrar härjar.

Vad består stöket av?

I allmänhet så stökar folk genom att vara berusade och därigenom få sina hämningar släppta. Det är lättare att vara taskig när man inte är nykter och kanske har ett samvete. Många gånger har matcher fått avbrutits på grund av att huliganer kastat in smällare på planen, att de tänt bengaler som skapat rökmoln eller att de skriker rasistiska tillmälen mot spelare som tillhör etniska minoriteter.

Viktigt att komma ihåg som vanlig supporter är att huliganerna oftast inte angriper just dem utan huliganer tillhörandes andra lag och fotbollsspelarna. Man bör dock inte konfrontera dem själva och undra varför de gör som de gör, det är bättre att ringa polisen om det känns otryggt.

Vem blir huligan och varför?

Enligt Pontus Teiler beror huliganism på att personerna känner sig ensamma och frustrerade över att de känner sig svikna av samhället. Det är nästan uteslutande män som deltar i dessa firmor. Samtidigt har de egna hederskodexar som de följer. Om man får in ett knytnävsslag på en huligan från en annan firma så polisanmäler inte den misshandlade ärendet. De är nöjda med principen ”om man ger sig in i leken får man leken tåla”.

När huliganer går på match är de egentligen inte intresserade av att se på fotbollen, de vill bråka. Det behöver inte betyda att de tycker fotboll är ointressant, tvärtom kan de gärna kolla på teven hemma.

Vad har samhället och polisen gjort för att stävja huliganism?

En rad åtgärder för att stävja huliganism har genomdrivits. En av de viktigaste sådana är det så kallade maskeringsförbudet vid idrottsevenemang som tillkom år 2017. Andemeningen är att man ska kunna identifiera de som begår brott, och för att förhindra dem. Huliganen känner sig som säkrast när denne är anonym, och risken att bli gripen ökar kraftigt när folk kan se vem du är.

Andra åtgärder som gjorts exempelvis vid Hovet i Stockholm är att införa säkerhetskontroller vid grindarna/dörrarna. På så sätt kan personalen upptäcka föremål som bedöms som potentiellt farliga för människors liv eller hälsa. Något som många fotbollsspelare störts av på senare år är grön laser som riktas mot ögonen. Det är inte bara irriterande utan även farligt eftersom hornhinnan kan ta skada av den kraftigt fokuserade ljusstrålen med en hög effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *